15HOL

Client
Private
Year
2015
Program
Commercial
Scale
500-1000 mĀ²

ABOUT

RECONSTRUCTION OF COMMERCIAL CENTRE

Location: Bor, Kralja Petra I
Area: 800 m2
Existing small buildings have been modified during time, driven only by it’s owners demands, without analyzing the impact of those modifications on the center as whole.
There were more objectives set for this reconstruction.
First one was to make more space.
Second one was to reestablish the unity of center in architectural sense and to make it up-to-date.
Third was to make it more energy efficient.
Concept shows the elements and steps taken to achieveĀ this objectives:

a| adding new level
s while avoiding blocking natural light.
b| adding cantilever volumes
c| volume stretching towards the street line, making window displays bigger.
d| facade panels have multiple roles, overheating protection during summer days, space separation and separation of pedestrian and shopping line and giving new visual identity.
e| improvement of energy efficiency: better heat comfort, water saving, renewable energy resources, less CO2 emissions..

] KONCEPT-01-0115 HOL 16x93

15 HOL1692

F1