17MOL | Delta Planet – 3rd prize

Client
Delta Holding | Delta Real Estate
Year
2017
Program
Shopping Mall
Status
Idea
Scale
62500 m2

DELTA PLANET | BanjaluKA

DELTA HOLDING | DELTA REAL ESTATE

konkurs za izradu konceptualnog rešenja enterijera šoping-mola

3. NAGRADA

Delta planet će biti najveći objekat te vrste na prostorima Republike Srpske i BiH imaće površinu od 62.500 m2 od kojih je 30.200m2 prostora za izdavanje. Objekat će se nalaziti u samom centru Banjaluke, na uglu Ulice olimpijskih pobjednika i Bulevara srpske vojske. U sklopu ovog mola naći će se svetski poznati brendovi, od koji se neki i prvi put predstavljaju na ovom tržištu. Pored velikog broja novih radnji, šoping mol će u svom sastavu imati i najveći bioskop na tim prostorima na 1500 m2 sa 6 bioskopskih sala, kao i supermarket, deo sa restoranima i oko 1000 parking mesta. Otvaranje je planirano na jesen 2018. godine.       

 

koncept

MODIFIKACIJA/MORFOZA ELEMENTA “NULA“

Neopterećenost prostora dekorativnim elementima, svedenost, refleksija, transparentnost, jednostavnost materijalizacije.

PROSTORNA KOMPOZICIJA “LUSTER“

Lokacija: trgovi A i B


Kompozicija predstavlja centralni motiv trgova i enterijera uopšte. Centar okupljanja, žižna tačka. Apstraktni likovni estetski motiv kao kontrast svedenosti ostatka prostora. Ulice su dinamični tečni prostori, u službi potrošnje, iz kojih se direktno ulazi u prodajne prostore _CILJ KRETANJA. Kompozicija se izvodi prostornom manipulacijom „raster“ površine – horizontalne ravni kvadratnih dimenzija podeljenom na manje segmente _ELEMNTE 0, po horizontalnom, vertikalnom i jednom dijagonalnom pravcu. Kao celina je slobodan u prostoru. Njegovi elementi, iako medjusobno odvojeni, ipak sadejstvuju čineći celinu/grupaciju. Izradjeni su od trasparentnog materijala koji propušta zrake prirodnog zenitalnog i unutrašnjeg vestačkog osvetljenja. Refleksijom i refrakcijom se svi zraci dalje rasipaju po okolnom prostoru, razigravaju ga, daju mu identitet.  Pojedini elementi ove kompozicije predstavljaju svetlosna geometrijska tela koja sijaju sopstvenom svetlošću unutar iste. Volumetrijski, elementi predstavljaju trostrane prizme, koje se nalaze se na različitim medjusobnim razmacima ali različito orijentisanih. Njihovi bazisi i kape pripadaju istim zakrivljenim površima. Kompozicije na trgovima A i B su varijacija iste geneze.


 

ZONA ODMORA “KLUPE“

Lokacija: trgovi A i B


Drugi dominantni motiv u enterijeru je svakako grupacija „klupica“ za sedenje. Ova grupacija nastaje iz istog sistema kao i „luster“ dakle modifikacijom raster ravni definisane trougaonom jediničnom površi _ELEMENTOM 0. Dalje, nasumičnim ali kontrolisanim odabirom elemenata „nula“, njihovom modifikacijom i oblikovanjem nastaje kompozicija u funkciji sedenja.ODNOS ZONE ODMORA I PROSTORNE KOMPOZICIJE

Prostorna kompozicija koj slobodno visi u prostoru se nalazi izmedju „ostrva“ za sedenje u parteru. Ove dve instalacije se medjusobno dopunjuju, čineći prostor atraktivnijim.

 

FOOD COURT

Lokacija: Sprat, potez izmedju trgova A i B


Food court predstavlja zonu specifične namene koja zahteva drugačiji tretman što je uslovilo povećanu opterećenost mobilijarom doprinoseći kreiranju intimnije atmosfere. Različitost mobilijara – stolica stolova uvodi razigranost u prostor, kontrast za oko posmatrača. Specifičnost prostora se ovde jasnije ogleda kroz tretiranje prostora.


 

Lanterna

Osnovni dizajn Lanterne je, poput ostalih motiva enterijera, proistekao iz raster površi gde se element „nula“ razvio u stakleni otvor, odnostno, osnovno polje lanterne. Lanterna prati zakrivljenu liniju i u poprečnom i u podužnom preseku, izvedena kao talasasta površina. Ovakvom formom ona prati dinamičnost glavnih ulica, i dodatno ih naglašava.

 

  OBLIKOVANJE VOIDOVA

Lokacija: ulice i trgovi


Voidovi nisu prerpeli veće intervencije. Najveća promena se ogleda u uvodjenju _MOSTOVA. Ove konstrukcije dijagonalno povezuju pešačke komunikacije sprata. U odnosu na predloženo rešenje, više manjih voidova u svakoj od ulica se spojilo u po jedan veliki, preko koga se prelazi pomenutim mostovima, tretiranim u drugačijoj materijalizaciji. Kako je raspisom konkursa navedeno da se linija zakupa ne može pomeriti, nisu menjane u većoj meri ni forme velikih voidova na trgovima koji prate zaobljene konture izloga. Zasecanja gipsane obloge u poprecnim presecima omogućava propuštanje veće količine prirodne svetlosti kao i bolje sagledavanje prostora unutar objekta, što takodje nije bilo potrebno modifikovati.


Ravni izloGA I LOKALA

Lokacija: ulice i trgovi


Izlozi se tretiraju kao kontinualna staklena površina, ravna ili zakrivljena, u zavisnosti od položaja u objektu. Ova površ je neprekinuta vidljivim vertikalama,staklo se naslanja na staklo bez štoka. U drugom pravcu se prostiru horizontale zbog naglašavanja efekta „TEČENJA“  kroz hodnike _ulice.  Cirkulacija se u ravni izloga prekida portalima, jasno definisanim ulazima u prodajne prostore.


 

Eskalatori

Lokacija: trgovi A i C


Pozicije eskalatora se nisu menjale, kako je to naznačeno u raspisu konkursa, ali njihov smer jeste. Njihovim okretanjem za 180° ka trgovima stvara se bolji utisak i sagledavanje prostora i elemenata enterijera posetiocima prilikom korišćenja eskalatora. Posetioci su tako direktno okrenuti ka „otvorenom“ prostoru odakle se pružaju vizure ka prostornim kompozicijama, licama, lanternama i samim lokalima.


 

Rasveta


Naglašavanje „TEČENJA“ prostora se dodatno postiže linijskom rasvetom koja prati konture voidova i izloga lokala kako u ulicama tako i na trgovima, na obe etaže. Ona osvetljava glavne pravce kretanja posetilaca. Visokoreflektujuća površina poda duplira njen efekat, sa čime se osećaj dinamičnosti prostora još više ističe.


 

Hodnik/toaleti

Lokacija: pasaž izmedju ulica 1 i 3


Hodnik je „agresivnije“ tretiran kako bi se jasno izbegla mogućnost da on predstavlja monotonu ambijentalnu distancu izmedju tačaka A i B. On sada pruža jedan dramatični, gotovo scenski doživljaj i time iznenadjuje posetioca, stavljajući ga u potpuno drugačije okruženje. Efekat refleksije je dodatno pojačan, i koristi se u svrhu vizuelnog proširenja prostora, tačnije njegovog utrostručenja. Ostvaruje se visoko reflektujućim podnim i zidnim površinama. Tamniji tonovi obezbedjuju jasno definisanu razliku izmedju hodnika i ostatka mola.Toaleti se nadovezuju na ovaj koncept kontrasta ali sa daleko blažim intenzitetom. Njihova funkcija se vraća primarnoj funkciji, ona prestaje da bude „spektakl“.


 


VIEW THE COMPLETE GALLERY